Megelőzés

Kezdőlap » Fontos tudnivalók » Megelőzés

A szén-monoxid (CO) mérgezés

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) a megfelelő szellőzés és levegő-utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént.  Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. 

Hogyan előzhetem meg a szén-monoxid mérgezést?

3+1 alapfeltétel biztosításával:

  1. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
  2. Elengedhetetlen a megfelelő levegő-utánpótlás. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  3. Ellenőriztesse kéményét, éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
  4. Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert váratlan meghibásodás akkor is előfordulhat, ha a szükséges megelőző felülvizsgálatokat elvégeztettük!

Tragédia megelőzése füstérzékelővel

Fejér megyében évente átlagosan 230 lakástűz keletkezik. Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Tűzhelyen felejtett étel miatt minden hónapban riasztják a tűzoltókat. 

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és – társasházak esetében – a szomszédok gyors értesítésére.

Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.