Tűzeseti teendők

Kezdőlap » Fontos tudnivalók » Tűzeseti teendők

Teendő tűz esetén

 1. Őrizze meg a nyugalmát!
 2. Ne próbáljon meg olyan tüzet eloltani, amely már kiterjedt!
 3. Azonnal hagyja el otthonát, irodáját vagy más veszélyes területeket. Ne vesztegesse az időt azzal, hogy összegyűjtse értéktárgyait! Semmi sem olyan értékes, mint az emberi élet!
 4. Csukja be maga mögött az összes ajtót, amelyen áthalad, hogy a füst ne tudjon tovább terjedni. Ne zárja be az ajtókat, vigye magával a kulcsokat.
 5. Jelentse a tüzet a 112-es segélyhívó számon.
 6. Figyelmeztesse a többi lakót vagy kollégát. Segítsen a gyermekeknek, időseknek és fogyatékkal élőknek.
 7. Tűz esetén NE használja a felvonót.
 8. Tegye magát láthatóvá, amikor megérkezik a tűzoltóság, a mentőszolgálat vagy a rendőrség, például úgy, hogy az utcán állva jól láthatóan integet. Adja át a lakáskulcsot a tűzoltóknak.

Teendő konyhatűz esetén

 1. Hagyjuk a tűzhelyen! Ne nyúljunk az égő lábashoz!
 2. Zárjuk el a lángot! Zár­juk el a gáztűzhelyet, for­dítsuk el a főkapcsolót. Elekt­romos főzőlap esetén csapjuk le a biztosítékot!
 3. Fékezzük meg a tüzet! Ha még csak az edény ég, rak­junk rá fedőt, vizes konyharuhát vagy tűzoltó pokrócot.
 4. Meneküljünk! Ha elharapózott a tűz, távozzunk a konyhából, csukjuk be az ajtót, és menjünk ki a lakásból.

Vigyázz! Lángoló étolajra ne öntsünk vizet! Ha az olajra vizet locsolunk, a több mint háromszáz fokon égő zsiradék a ráöntött (száz fokon felforró) vízzel együtt egy pillanat alatt kicsap az edényből, és minden éghető anyagot meggyújt a környezetében. Tűzoltó készülékkel se fújjunk rá, az is kicsaphatja a lángokat.

Tudnivalók a tűzoltásról

Mielőtt nekilátna

Győződjön meg arról, hogy a tűzoltó készülék alkalmas-e a tűz oltására a rajta lévő tűzvédelmi osztályjelek alapján, és szükség esetén olvassa el a rajta lévő használati utasítást. Mielőtt odalépne a tűzhöz adjon le biztonságos távolságra egy próbalövést!

Merről fúj a szél?

Ha lehetséges, mindig a szél irányába oltsunk. Ellenkező esetben abban az irányban fog állni, amerre a tűz terjed, és mind a füstgázokat, mind pedig az oltóanyagot be fogja lélegezni.

A jó célzás fél siker

A tüzet aligha lehet úgy eloltani, hogy az oltósugarat céltalanul a lángokba irányítjuk, hanem csak úgy, ha az alatta lévő tűzfészket oltjuk el. Oltáskor mindig a tűz tényleges forrása felé néző oldalon kezdje az oltást, és alulról felfelé haladva oltsa el.

Csapatmunkában az erő

Ha több tűzoltó készülék áll rendelkezésre, próbálja meg őket más segítségével egyszerre, és ne egymás után felhasználni. Ellenkező esetben az oltási kísérletek az újbóli meggyulladás miatt nem lesznek hatékonyak.

Égő folyadékok

Égő folyadékok esetén soha ne lője meg közvetlenül nagy erővel a folyadékot. Ilyenkor ugyanis a folyadék kifröccsenhet és a tűz tovább terjedhet. Ha a folyékony égőanyag csöpög, vagy felülről folyik lefele, akkor a tüzet felülről lefelé oltsa el.

Égő gázok

Először zárja el a gázcsapot, ezzel megszüntetve az éghető anyag utánpótlását. Ellenkező esetben fennállhat robbanásveszély!

Tűz eloltva! - Tűz eloltva?

Amennyiben lehetséges, ne használja fel teljesen a tűzoltó készüléket, így azt tovább tudja alkalmazni, ha a tűz visszagyulladna. Ne hagyja felügyelet nélkül a helyszínt követlenül a tűz eloltása után, hogy észrevegye az esetleges visszagyulladást.

Használat után az valójában használat előtt

Használat után soha ne tegye vissza a tűzoltó készüléket változatlan formában a korábbi helyére, hanem adja át egy szakszerviznek, amely újra használatra kész állapotba hozza (ellenőrzi, feltölti).

Forrás: FFW München