Történetünk

Kezdőlap » Történetünk

Velence Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete (a továbbiakban: egyesület) – jogelődjeit is beleértve a környék egyik legrégebbi tűzoltósága 1886-os megalakulásával. A fennmaradt írásos anyagok alapján a tagok száma 1937-ben 40 fő volt. Ebben az időszakban még a ló vontatású fecskendők álltak rendelkezésre, de már akkor számos megyei versenyen első és második díjat nyertek a velencei önkéntes tűzoltók.  Az 1970-es években egy zsuk típusú kisteher- gépjárműből alakítottak ki tűzoltó gépkocsit, ezt követően pedig egy TÜ-2-es típusú tehergépjárműből kialakított gépjárműfecskendő állt az egyesület rendelkezésére. Ez a jármű, tekintettel arra, hogy benzin üzemanyaggal működött, nagy fogyasztása és koránál fogva gyakran meghibásodott, leadásra került. Az egyesület 1999-ben vehetett át üzemeltetésre egy Németországból behozott, akkor 30 éves Magirus Deutz típusú műszaki mentő tűzoltó gépjárművet a hozzá tartozó teljes felszereléssel. Ezen gépjárműben a TÜ-2-es elődjéből kiszerelt, megmentett tartály került utólagosan beépítésre.

A 2000. év elején megkezdődött egy új szervezet létrehozása, mert a korábbi tagság kiöregedett az akkor rendelkezésre álló technikai eszközökkel együtt. Az egyesület 115 éves megalakulásának évfordulóját 2001. szeptember 29-én ünnepeltük a tűzoltó szertár előtti területen, ezen a rendezvényen részt vettek az 1950-es években szolgált parancsnokok és az akkori szertáros is. 2016. májusában a 130 éves évforduló alkalmából a megyei kismotorfecskendő-szerelési versenyhez kapcsolt rendezvényként a verseny résztvevőivel együtt tűzoltófecskendőkkel tartottunk felvonulást a Velencei-tó környéki településeken. A hagyományok ápolásán felül az ifjúságnevelést, a szakma megszerettetését is nagyon fontosnak tartjuk, hiszen belőlük lesz a mi utánpótlásunk. Rendszeresen részt veszünk a környező települések saját és céges rendezvényein, óvodai- iskolai látogatásokat szervezünk, nyáron pedig tűzoltó tábort gyerekeknek, ahol nem maradhat el a szerény szertárunk bemutatása sem, amit azonban rengeteg versenydíj és oklevél varázsol otthonossá. Az elmúlt 10 éves időszakban rengeteget fejlődött az egyesület, minden téren. Rendszeresen képzéseken, tanfolyamokon vesznek rész a tagok. Pályázati úton, saját forrásból és támogatásokból folyamatosan fejlődik a technikai eszközrendszerünk, szakfelszereléseink és védőruháink. Jelenleg Velence, Velencefürdő, Kápolnásnyék, Pettend, Gárdony, Agárd, Nadap, és Sukoró településeken végzünk szaktevékenységet.

A 2017-es évben egyesületünk 100 esetben kezdte meg vonulást, 34 esetben tűzesetnél, 58 alkalommal műszaki mentésnél és 8 alkalommal egyéb (pl.: Országos Mentőszolgálatnak segítség, téves riasztás) esetben történő segítségnyújtásban működtünk közre a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrs beavatkozásainál. A 2018-as évben a káresetek száma csökkent, azonban az egyesület aktivitása megmaradt.